Resmål för vandringsälskaren

Att vandra ute i naturen kan vara en fantastisk upplevelse. Men det blir så mycket bättre när man får chansen att vandra någon av de absolut bästa vandringslederna som finns där ute. Här tipsar vi om några av dessa vandringsled och var man utgår från.

Kungsleden

Kungsleden är den mest kända vandringsleden vi har i Sverige. Men den hålls i hög aktning även när man jämför med andra leder i Europa, eller hela världen för den delen. Detta är en drygt 400 km lång led som går över de nordvästra, svenska fjällen mellan Hemavan och Abisko. För många är det nog enklast att ta ett flyg Stockholm-Hemavan och gå från syd till norr. Men vilken riktning man väljer är i slutändan en smaksak.

Jotunheimen

Åker man över till vår västliga granne är Jotunheimen varmt rekommenderat. Här får man chansen att se och vandra några av de brantaste och högsta fjällen i hela Skandinavien där flera toppar sträcker sig över 2 km ovan havet. I Jotunheimen finns många sträckor att välja mellan men den mest populära är helt klart Besseggen, som lockar till sig omkring 30 000 turister varje år. Den är dock inte rekommenderad för nybörjare. Enklaste utgångsplats är Olso varifrån man sedan tar tåg och buss till någon av fjällstationerna Gjendesheim eller Spiterstulen.

Dolomiterna

Söker man till mer sydliga breddgrader i Europa kan man välja Dolomiterna i Italien. Detta är en samling av 14 bergsmassiv som alla kan skryta med åtminstone en topp över 3 km. Till skillnad från bergsvandring i Skandinavisk miljö kommer man dock kunna vandra över gröna ängar och höra pinglande av klockor som korna i området bär. Trots att det ligger beläget i nordöstra Italien kan det faktiskt vara enklast att först flyga till till Innsbruck, Österrike och sedan ta tåg till Bolzano. Därifrån tar man sig vidare till Dolomiterna med buss.